Google   Yahoo   All The Web   AltaVista   Kobala Attendeer een kennis 
Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal Doneer 1,30 per telefoon Detecting Community Forum Doneer 1,30 per telefoon Help mij om dit forum te laten bestaan! Doneer een vrij bedrag via paypal
 Zilverkeuren   Mededelingen aangaande het forum  
 RegistreerRegistreer   Log inLog in 
Detecting Community Forum -> Detectie Encyclopedie Het is nu Do Mrt 28, 2024 23:07
Detectie Encyclopedie is 509.676 maal geraadpleegd
 
 Categorie    
 5  -  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  -  Alles
Grootste informatiebron: WikiPedia
  
  
zilver Metaalsoorten
Zilver is een scheikundig element met symbool Ag en atoomnummer 47. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.


Ontdekking
zilver wordt al sinds het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en betaalmiddelen. Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v. Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië.

Vaak werd zilver geassocieërd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna. Van het metaal kwik werd gedacht dat het een soort zilver was. In sommige talen blijkt dat nog uit de naam die kwik heeft zoals quicksilver in het Engels of kwikzilver (= levend zilver) in wat ouder Nederlands. Veel later bleek het om twee volstrekt verschillende elementen te gaan.

De naam zilver is afkomstig van het Angelsaksische seolfor siolfur. In het Latijn heet zilver argentum, waar zilver het symbool Ag aan dankt.

Toepassingen
Tegenwoordig wordt zilver vooral als zilverhalogeniden in de fotografie gebruikt. Andere toepassingen van zilver zijn:

de goede elektrische geleiding van zilver maakt het een zeer geschikt materiaal in elektrische en elektronische producten. In circuits wordt zilver (of zilverlegeringen) gebruikt om componenten met elkaar te verbinden.
Voor spiegels van zeer hoge kwaliteit is zilver geschikt omdat het over goede licht reflecterende eigenschappen bezit. Maar meestal wordt hiervoor aluminium gebruikt omdat het veel goedkoper is.
In sommige landen bevat muntgeld nog zilver, maar hiervoor worden steeds vaker andere metalen gebruikt. Er zijn minstens 14 talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt.
De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden. Meestal wordt hiervoor Sterling zilver gebruikt dat een legering is van 92,5% zilver en 7,5% andere metalen zoals koper.
In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt omdat het relatief makkelijk in de juiste vorm te maken is en niet giftig is.
Als katalysator wordt zilver in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van formaldehyde.
Een zeer opmerkelijke toepassing van zilver is als zilverjodide dat fijn verneveld wordt gebruikt om mist te reduceren rondom vliegvelden.

Opmerkelijke eigenschappen
zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een zilverwitte glans. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid, zelfs beter dan koper. Toch wordt in elektrische schakelingen meestal koper gebruikt omdat dat minder kostbaar is. Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best en heeft het de hoogste optische reflectie (tenminste als het zichtbaar licht betreft; ultraviolet licht reflecteert het slecht). Zilverhalogeniden zijn gevoelig voor licht.

De smelttemperatuur van zilver is 961.78 °C ofwel 1763.2 °F. Kookpunt van zilver is 2162 °C ofwel 3924 °F.

Verschijning
In de natuur komt zilver zowel ongebonden als in combinatie met zwavel, arsenicum, chloor en andere elementen voor. De belangrijkste bronnen zijn te vinden in Mexico, Canada, Peru en de Verenigde Staten.

Toxicologie en veiligheid
Metallische zilver is niet schadelijk maar veel zilver bevattende verbindingen zijn wel giftig en kunnen kankerverwekkend zijn. Sommige zilververbindingen kunnen de ziekte argyria veroorzaken die permanente grijze of zwarte vlekken veroorzaakt op de huid. Hoewel dat niet schadelijk is, wordt een lijder hiervan er niet aantrekkelijker op.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
zilveren-tientje Algemeen
Het Zilveren tientje of 10 guldenmuntstuk was een zilveren munt die van 1970-2001 door Nederland heeft gecirculeerd. In 1994 werd het zilveren tientje als herdenkingsmunt opnieuw leven ingeblazen. In 1970 en 1973 werden onder koningin juliana 2 herdendenkingsmunten geslagen, in 1970 ter gelegenhied van de Nederlandse na-oorlogse wederopbouw met de titel: Nederland Herrijst en in 1970 ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin juliana. Deze twee munten waren op dezelfde maat, hetzelfde gewicht en het zelfde gehalte aan de voor-oorlogse rijksdaalders, nu zouden ze geproduceerd worden met een diameter van 33 millimeter en en een gewicht van 15 gram.

In 1994 werd ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de Benelux een speciale 10 gulden herdenkinsmunt geslagen waarvan de keerzijde precies hetzelfde zou zijn als de 250 Belgische Frankmunt en 250 Luxemburgse frankmunt om het symbool van eenheid te tonen. Op de voorzijden van de Nederlandse munt zou H.M Koningin beatrix worden afgebeeld, Jan van Luxemburg op de 250 Luxemburgse frankmunt en Koning Albert II op de 250 Belgische Frankmunt. In 1995 werd vanwege de bepalingen in de Waarborgwet het gehalte van de zilveren tientjes verhoogd van 720/1000 naar 800/1000. Van het Zilveren tientje zijn in deze periode nog vijf verschillende versies uitgegeven.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
zilveren-vijftigje Algemeen
Het Zilveren vijftigje of 50 guldenstuk was een muntstuk dat van 1982-1998 geslagen werd en tot 2001 wettig Nederlands betaalmiddel was. Voor het uitgeven van herdenkingsmunten werd in 1981 gedacht aan het creëren van een of meer muntstukken met een zodanig hoge nominale waarde en in een zodanige uitvoering, dat aangenomen mocht worden dat deze munten niet feitelijk als betaalmiddel zou gaan fungeren maar wel officieel als wettig betaalmiddel zou erkend worden. In 1982 werd het eerste bod geboden om een zilveren 50 guldenstuk (925/1000) te gaan slaan en werd direct geaccepteerd. Tussen 1982-1998 zijn er negen verschillende zilveren vijftigjes uitgebracht, waarbij de aanleiding steeds lag in de sfeer van feestelijke momenten van bijzondere nationale betekenis of van evenementen rond het Koninklijk Huis.
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
zilvermerk Algemeen
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
zilverpapier Algemeen
Gestart door:
Wicher

(Bewerk) (Verwijder)
Er zijn momenteel 5 verwijzingen onder zilver.
Pagina 1 van 1  
 Categorie    


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Googlepagina: GooglePullerPagina